rozumiem

Fundacja

Dla mediów

powrot

Nagrania z wiosennej edycji masterclassów i warsztatów filmowych online

Wszystkich zainteresowanych, którzy nie mogli uczestniczyć w naszych spotkaniach online serdecznie zapraszamy do obejrzenia nagrań ze zdalnych warsztatów i masterclassów z uznanymi polskimi twórcami:

TAJEMNICE EGZAMINÓW DO SZKÓŁ FILMOWYCH, CZYLI JAK PRZYGOTOWAĆ TECZKĘ ?

Niezależnie, którą szkołę filmową wybrałaś/wybrałeś masz okazję dowiedzieć się jak wygląda rekrutacja i jak najlepiej się do niej przygotować. Uczestnicy spotkania przedstawiają proces rekrutacji w każdej ze szkół, podpowiadają jak najlepiej się przygotować i odpowiadają na pytania uczestników.

Prelegenci:

DR BARBARA PAWŁOWSKA – Prorektor ds. studenckich

WARSZAWSKA SZKOŁA FILMOWA

PROF. DR HAB. ANDRZEJ FIDYK - wykładowca

SZKOŁA FILMOWA IM. KRZYSZTOFA KIEŚLOWSKIEGO, KATOWICE

PROF. DR HAB. PIOTR MIKUCKI - Dziekan Wydziału Reżyserii

ŁÓDZKA SZKOŁA FILMOWA

SŁAWOMIR PULTYN – wykładowca

GDYŃSKA SZKOŁA FILMOWA

MUZYKA W FILMIE

Prowadzący: MAREK KUCZYŃSKI

Jaką rolę pełni muzyka w filmie? Czy zawsze powinna być wykorzystywana? Jak zmienia się dzięki niej klimat filmu?

PODSTAWY REŻYSERII DOKUMENTALNEJ

Prowadzący: PROF. DR HAB. ANDRZEJ FIDYK

Podczas wykładu Profesor przedstawia min.: czym różni się reportaż telewizyjny od filmu dokumentalnego, czym jest temat filmu, a czym pomysł, w jaki sposób przygotować scenariusz filmowy oraz jego treatment, oraz omawia trudności wiążące się z reżyserowaniem filmu dokumentalnego.

"LEKCJA MIŁOŚCI" OD POMYSŁU, DO PREMIERY

Prowadząca: KATARZYNA MATEJA

Jedna z reżyserek i współautorka zdjęć do pełnometrażowego filmu dokumentalnego "Lekcja miłości" opowiada o kulisach pracy nad filmem, o kilkuletnim procesie jego powstawania, udziela praktycznych wskazówek dotyczących współpracy z bohaterami i członkami ekipy filmowej.

PODSTAWY REŻYSERII FABULARNEJ

Prowadzący: PROF. DR HAB. ROBERT GLIŃSKI

1.Czy reżyser jest w ogóle potrzebny?

2.Trzy podstawowe pytania:

a. „co?”,

b. „dlaczego?”

c. „jak?”.

3. Etapy powstawania filmu

RÓŻNE TWARZE DOKUMENTU

Prowadząca: MAŁGORZATA GOLISZEWSKA

„Proponuję wykład, będący jednocześnie przekrojem przez moją twórczość, w której od początku skupiałam się na dokumencie i różnych jego formach, próbując zrozumieć czym on jest, jakie są jego granice i jak można go wyrażać. Chciałabym omówić niektóre moje prace, zaczynając od debiutu: "Ubierz mnie", a kończąc na "Lekcji Miłości".

CODZIENNE, ZWYKŁE/NIEZWYKŁE MIEJSCA

Prowadząca: JAŚMINA WÓJCIK

Nie trzeba wyruszać na drugi koniec świata, żeby znaleźć fascynujące opowieści i bohaterów, wystarczy zajrzeć w głąb siebie i z ciekawością rozejrzeć się dookoła!

SCENARIUSZ PODSTAWĄ UDANEGO FILMU

Prowadząca: MAGDALENA KOSZALIŃSKA

Mówi się, że podstawą udanego filmu jest dobrze skonstruowany scenariusz. A co przesądza o tym, że scenariusz jest dobry? Co sprawia, że przedstawiona historia zaczyna być interesująca, a bohaterowie wiarygodni? Jak rozplanować dramaturgię i utrzymać napięcie? Czy w ogóle istnieje recepta na idealny scenariusz?

Spotkania zrealizowane zostały w ramach XIV Przeglądu Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY. Przypominamy, że do 31 sierpnia 2021 czekamy na zgłoszenia konkursowych filmów. Nadesłane filmy będą pretendowały do nagród za najlepszy krótki film fabularny, najlepszy film dokumentalny i najlepszą animację lub film eksperymentalny oraz nagrodę publiczności – pula nagród wynosi 7000 zł!

Link do zgłoszeń

Regulamin Przeglądu Albatrosy

Zachęcamy do śledzenia naszego Facebooka oraz naszej strony internetowej i zapisania się do newslettera.

Projekt XIV Przegląd Amatorskich Filmów Uczniowskich ALBATROSY jest dofinansowany ze środków Miasta Gdyni i Fundacji PZU.